Kragujevac: Probni “šumadinac“ stiže u novembru

Bez autora
Sep 29 2011

U halama „Fijat automobili Srbija“ već su završene četiri platforme za proizvodnju novih modela, a prvih 400 automobila za tehničko ispitivanje će sa traka sići do kraja godine. Prva karoserija biće proizvedena u drugoj polovini oktobra, a prvi prototip novog modela u drugoj polovini novembra. Novi model će svetskoj javnosti biti predstavljen na salonu u Ženevi u martu 2012. godine. Novi pogon u četvrtak su obišli Verica Kalanović, potpredsednik Vlade Srbije, Mlađan Dinkić, šef poslaničke grupe Ujedinjenih regiona Srbije, Veroljub Stevanović, gradonačelnik Kragujevca, a domaćin je bio direktor FAS Antonio Čezare Ferara. „Fijat“ će ukupno uložiti 950 miliona evra, kako bi do jula krenula serijska proizvodnja novih automobila. Na ovom poslu je svakodnevno angažovano oko 2.000 radnika, što ga čini najvećim gradilištem u Srbiji. Radovi na infrastrukturi u kragujevačkom FAS, kao što je izgradnja trafo stanice, enrgetskog bloka, kao i sistema za prečišćavanje voda idu prema utvrđenom planu i skoro će biti završeni. „Fijat“ je dokaz da ulaganje u infrastrukturu predstavlja uslov za razvoj zemlje. Oba partnera i kompanija FAS i Srbija ispunjavaju svoje obaveze u dogovorenim rokovima.

Kragujevac: Probni “šumadinac“ stiže u novembruU halama „Fijat automobili Srbija“ već su završene četiri platforme za proizvodnju novih modela, a prvih 400 automobila za tehničko ispitivanje će sa traka sići do kraja godine.

Prva karoserija biće proizvedena u drugoj polovini oktobra, a prvi prototip novog modela u drugoj polovini novembra.

Novi model će svetskoj javnosti biti predstavljen na salonu u Ženevi u martu 2012. godine.

Novi pogon u četvrtak su obišli Verica Kalanović, potpredsednik Vlade Srbije, Mlađan Dinkić, šef poslaničke grupe Ujedinjenih regiona Srbije, Veroljub Stevanović, gradonačelnik Kragujevca, a domaćin je bio direktor FAS Antonio Čezare Ferara. Prema rečima Mlađana Dinkića, „Fijat“ će ukupno uložiti 950 miliona evra, kako bi do jula krenula serijska proizvodnja novih automobila.

- Na ovom poslu je svakodnevno angažovano oko 2.000 radnika, što ga čini najvećim gradilištem u Srbiji - naglasila je Verica Kalanović.

- Radovi na infrastrukturi u kragujevačkom FAS, kao što je izgradnja trafo stanice, enrgetskog bloka, kao i sistema za prečišćavanje voda idu prema utvrđenom planu i skoro će biti završeni. „Fijat“ je dokaz da ulaganje u infrastrukturu predstavlja uslov za razvoj zemlje. Oba partnera i kompanija FAS i Srbija ispunjavaju svoje obaveze u dogovorenim rokovima.

Trenutno FAS ima 1.100 radnika, a prema planu kompanije do 2012. godine biće uposleno ukupno 2.400 radnika. Do novembra bi trebalo da budu potpuno završene lakirnica i montaža, a pristižu i najsavremenije robotizovane mašine za proizvodnju novih modela.

Srpski automobil

Najveći deo komponenti za novi model biće proizveden u Srbiji na lokaciji Grošnica - naglasio je u četvrtak Mlađan Dinkić.

- Osim motora, 80 odsto delova biće proizvedeno u našoj zemlji. Zato možemo reći da je ovo srpski automobil. Pored četiri kooperanta u Grošnici i dva na lokaciji u „Zastavi“, Dinkić je najavio da se pregovara sa još tri inostrana partnera koji hoće da se priključe „Fijatovoj“ automobilskoj kooperantskoj industriji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik